maandag 16 augustus 2010

Dag 7 - Rockefeller, St. Patricks en Times Square

Op zaterdagochtend gingen we richting Rockefeller Center, een complex van momenteel 19 gebouwen (oorspronkelijk 14) die zijn gebouwd door multimiljardair en filantroop John D. Rockefeller Jr. Zijn vader, J.D.R. Sr., was één van de rijkste mensen in de geschiedenis. Zijn vermogen, verdiend in de olie met Standard Oil zou in huidig geld 640 miljard dollar waard zijn. Ter vergelijking, Bill Gates had op het hoogtepunt van zijn fortuin 102 miljard dollar.
30 Rockefeller plaza, het GE Building. Wellicht dat sommigen deze façade herkennen van de Comedy Central show 30 Rock.
Wisdom and Knowledge Shall Be the Stability of Thy Times, een art-deco kunstwerk, hangt boven de hoofdingang van 30 Rock.
Vanwege zijn monopoliepositie werd Standard Oil in 1911 opgedeeld in allerlei kleinere bedrijven, waarvan er twee, Exxon en Mobil de grootste waren. Zo de ironie het wil zijn deze twee gefuseerd en is het huidige ExxonMobil (hoe komen ze erop...) één van de grootste petrochemische bedrijven in de wereld. Zij kunnen samen echter niet tippen aan het Nederlands-Britse Shell, nog altijd de grootste speler in de oliemarkt. Wat dat betreft is het opsplitsen om de markt te openen voor andere bedrijven goed gelukt.

Ook op Rockefeller Center zit de enige winkel volledig gewijd aan Nintendo: de Nintendo World Store! Het is een aardig grote winkel van twee verdiepingen vol met t-shirts, historische Nintendo-systemen en verzamelingen, demo's en natuurlijk héél véél spellen! Ik kreeg nog een compliment voor mijn coole blauwe Nintendo posttas, maar ik heb daar een nieuwe gekocht. Hiervan heb ik geen foto gemaakt, want hij is te cool om te zien op film, je moet hem in het echt zien :)
Een parodie van Nintendo op de populaire I Love New York t-shirts

Hierna vertrokken we naar St. Patricks Cathedral, de grootste Rooms-Katholieke kathedraal in de VS. Elke nis was gewijd aan een andere sint, elk met zijn geschiedenis erbij. De kathedraal zelf is vernoemd naar de beschermheilige van de Ieren, St. Patrick. Nog elk jaren vieren de Ierse immigranten (en eenieder die graag een biertje drinkt) St. Patrick's Day met een parade. Vooral in Chicago is St. Patrick's Day populair en daar wordt de Chicago rivier elk jaar volgegooid met kleurstof en groen (de nationale kleur van Ierland) gemaakt voor een dag. Aan de kinderen wordt verteld dat de ferries (Ierse elfjes) of de leprechauns (eveneens Ierse elfjes) ervoor verantwoordelijk zijn.
St. Patricks is groot, maar leek niet veel groter dan de St. Bavo in Haarlem.
Die avond zijn we naar Broadway gegaan en vanaf daar gelopen naar Times Square. Voor we echter gingen lopen zijn we naar Ray's gegaan, al 40 jaar een begrip in New York en door de lezers van New York Times nipt gekozen als beste pizzeria van de stad met 22% van de stemmen. De nummer twee kreeg 21%. Hoe dichter we bij de lichten van Times Square kwamen hoe drukker het werd op straat. Er zit op Times Square een enorme Toys 'r' Us van 3 verdiepingen en een hele winkel, ook van 3 verdiepingen, volgestouwd met... M&M's! Ik maak geen grappen, een hele winkel geweid aan de meest nutteloze plastic troep met M&M's in de hoofdrol en natuurlijk de gesuikerde chocolaatjes zelf in de meest ongelooflijke kleuren als roze, zachtpaars, beige, kopergroen en nog meer kleuren die je in Nederland nergens kan vinden.
Lichtjes, reclames, toeristen, verkeersopstopping. Times Square in een notendop!
Een bord voor het Bubba-Gump restaurant vlak naast de beroemde reclameborden op het voormalige New York Times gebouw. Voor de Forrest Gump fans: de keten kwam pas na de film.
Iedereen heeft knipperende lichtreclame op Times Square, ook het politiebureau. Niet op de foto, het rekruteringscentrum van het Amerikaanse leger. Met een enorme Amerikaanse vlag van tl-buizen.

De volgende dag zijn we met de metro naar Howard Beach station gegaan en overgestapt op de onbemande AirTrain naar onze terminal, vanwaar wij vertrokken naar D.C. (behalve mijn koffer, maar die is veilig overgekomen, zie ook mijn vorige bericht)
Geen machinist, dus een wijds uitzicht op het spoor
Volgende keer het Witte Huis, de National Mall, musea en monumenten.
Bedankt voor het lezen en de groetjes uit D.C.!

2 opmerkingen:

  1. je zit op de laatste foto dus eigenlijk op de plek waar de machinist hoort te zitten ?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja :) Ik was expres voorin gaan zitten zodat ik kon filmen hoe we naar het volgende station reden en dat allemaal volautomatisch.

    BeantwoordenVerwijderen