woensdag 11 augustus 2010

Dagen 2 en 3 - Vrijheidsbeeld en Empire State Buidling



Nadat we laat aankwamen in het hotel gingen we meteen slapen omdat de wekker om half zes weer afging. Om zeven uur stonden we in een snikheet metrostation te wachten op de nummer 1 metrolijn die maar op zich liet wachten. Uiteindelijk, na een kwartier wachten, kwam er eindelijk een trein. Die doorreed. Dat was vrij klote, maar gelukkig kwam vijf minuten later er nog een trein en konden we in zijn heerlijke airco-koelte zitten. We gingen naar het uiterste zuidpuntje van Manhattan, Battery Park. Op Battery Park, bij het vroegere fort Castle Clinton (gebouwd voor de oorlog met de Engelsen in 1812) was de pier voor de boten naar het Vrijheidsbeeld. Hier was een veiligheidscontrole met röntgenscanners en metaaldetectors, maar het schoot lekker op. We waren de eerste groep naar Liberty Island, waar het Vrijheidsbeeld (officiëel "de vrijheid verlicht de wereld") staat. Op de boot was de skyline van Manhattan goed te zien, maar er stonden alleen wat mensen in de weg :P
Lower Manhattan. De gebouwen links met het piramide-dak, bolle dak en stompe piramide-dak zijn het World Financial Center
Op Liberty Island hebben we eerst hartig ontbeten waarna we een rondje over het eiland hebben gelopen. Nadat we het beeld van alle kanten hadden bekeken gingen we met onze eerder gekochte tickets naar alweer een veiligheidscontrole met röntgenscanners en metaaldetectors waarna we het museum in konden. In dit museum stonden een vroegere versie van de fakkel, constructieweetjes, een tijdslijn en allerlei reclamemateriaal door de jaren heen. Hierna klommen we de honderdvijftig treden van de sokkel op en konden we vanaf 45 meter hoogte over de haven van New York en de skyline van Lower Manhattan kijken. Het was helaas een beetje mistig door de windstilte en smog, maar het was evengoed prachtig om te zien.
Het Vrijheidsbeeld gezien vanaf de grond
De interne constructie van het Vrijheidsbeeld, ontworpen door Gustave Eiffel
Skyline van Lower Manhattan vanaf de sokkel
Het Vrijheidsbeeld, gezien vanaf de sokkel
Na Liberty Island gingen we naar Ellis Island, waar de immigranten werden gecontroleerd, gedesinfecteerd, geregistreerd en uiteindelijk ingeschreven als nieuwe burgers. Er zijn daar tussen 1892 en 1924 zo'n 14 miljoen mensen doorheen gegaan en ongeveer 1 op de 5 Amerikanen heeft voorouders die via Ellis Island Amerika binnen kwamen.
Ellis Island. Dit gebouw was het eerste dat immigranten betraden als ze naar Amerika kwamen.
De volgende dag hebben we twee maal het Empire State Building bezocht. Eerst overdag, waarbij ik stom genoeg geen geheugenkaartje in mijn camera had (die zat nog in mijn computer). We gingen naar de 86e verdieping, op 320 meter hoogte. Helaas was het uitzicht weer beperkt door de smog, maar het uitzicht was geweldig. Het Empire State Building is nog altijd de hoogste in New York en je kijkt overal overheen.

Toen we 's avonds weer gingen waren de schijnwerpers aangezet. Dan schijnen op de bovenste paar etages sterke lichten die de bovenste twee gedeeltes en de zendmast in drie verschillende kleuren hullen. Deze keer was de gehele toren in het wit, de standaardkleur van het Empire State Building. Bij speciale gelegenheden worden andere kleuren ingezet.
Het Empire State Building, vanaf de straat gezien
De lobby van het Empire State Building, een art-deco juweeltje
New York, de "Empire State" is de naamgever van het hoogste gebouw ter wereld tussen 1931 en 1972
 We gingen deze keer naar de 102e verdieping, op 381 meter hoogte. Dit was in de zendmast zelf, vroeger bedoeld als aanlegmast voor zeppelins (een plan dat totaal mislukte vanwege turbulentie veroorzaakt door het gebouw). Het uitzicht op de vele duizenden lichtjes was adembenemend en nooit op film vast te leggen, maar ik heb het geprobeerd.
Het Chrysler Building met de East River en de wijk Queens in de achtergrond
Deze poel blauw licht is Times Square, een enorm druk plein omgeven door enorme wolkenkrabbers
Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer: vandaag zijn Wietske en ik naar Grand Central Station, het Chrysler Building en de Verenigde Naties geweest, waarna we in de middag met Simone en Francis de kleine straatjes in the Village, Chinatown en Little Italy hebben bezocht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten