donderdag 19 augustus 2010

De gehele week Washington D.C.

Hallo allemaal!

Bij deze mijn laatste blogbericht vanuit Amerika. Het is hier nu 9 uur 's avonds (dus bij jullie 3 uur 's nachts) en morgen vliegen we weer terug. Voordat we gaan wil ik nog even laten horen en zien wat we de afgelopen week allemaal hebben gedaan. Zoals je gemerkt hebt is er minder over te schrijven, en dit heeft twee redenen. Ten eerste is het hier snik- en snikheet, gecombineerd met een hoge vochtigheid. Het is simpelweg zeer vermoeiend om van alles te doen. De andere reden is het open en vriendelijke karakter van de stad. Overal zijn speciale voetpaden, avenue's, parken, grasvelden, bankjes waardoor lopen heerlijk is. Als je loopt, echter, bezoek je natuurlijk veel minder op een dag. Niet dat dat veel uitmaakt, want Washington D.C. heeft nu eenmaal minder toeristische attracties dan New York.


Maandag 16 augustus

Na een heerlijke nacht slapen in het hotel (dat vele malen beter is dan het hotel in New York) gingen we 's ochtends vroeg op pad, richting het Witte Huis.
De noordelijke kant van het Witte Huis. Het is eigenlijk best wel klein.
De zuidkant van het Witte Huis. In tegenstelling tot wat velen denken zit achter het centrale raam niet de president. Hij werkt overdag in de West Wing, links van deze foto en niet zichtbaar vanaf straat.
Wietske voelde zich door de enorme hitte en vochtigheid niet zo bien en kreeg last van hoofdpijn, dus zij ging terug naar het hotel. Ik zette zelf nog voort en liep verder richting het Washington Monument en het daarnaast gelegen WO II gedenkteken.

De top van het Washington Monument. Helemaal op de top staat een aluminium spits, indertijd een duur en zeldzaam metaal. Enkele jaren nadat dit monument af was, bedacht een Fransman een goedkope manier om aluminium uit erts te halen en de prijs kelderde. Hadden ze achteraf gezien toch maar voor zilver gekozen...
De voet van het Washington Monument, omgeven door 50 vlaggen, één voor elke staat. Dit monument is 555 voet, 5 en 1/8 inch hoog (169 m 29,4 cm) en was vier jaar lang (1885-1889) het hoogste ter wereld tot de Eiffeltoren in Parijs hem met zijn 324 meter keihard inmaakte.
 Ik heb hierna nog het Museum of American History bezocht, vol met leuke prullen en interessante verhalen uit het amper 250-jarige land. Het hoort bij het Smithsonian Institution, een overheidsinstelling dat 18 musea en 1 dierentuin in Washington D.C. beheert en allemaal geheel gratis zijn.

Dinsdag 17 augustus

We begonnen deze dag bij het Washington Monument. We hadden kaartjes voor half tien 's ochtends om het hoogste (met afstand) bouwwerk in Washington te beklimmen. Het uitzicht was werkelijk adembenemend.

Kijkend naar het noorden zijn het enorme grasveld "The Ellipse" en het Witte Huis te zien.
In het oosten zijn het WO II gedenkteken, het spiegelbad en het Lincoln Memorial te zien.

Het Pentagon, een van de grootste gebouwen ter wereld (qua vloeroppervlak) ligt ten zuiden. Het ligt echter niet in Washington D.C., maar in Arlington, Virginia. Ironisch genoeg was de vleugel waar op 11 september 2001 een vliegtuig invloog het oudste van het gebouw. De bouw daarvan startte op 11 september 1941.
Ook ten zuiden is het Jefferson Memorial te zien.
"the Mall", een enorm park van 1,6 kilometer lang met aan weerszijden musea en ministeries, is letterlijk het hart van cultureel Amerika en de plek van bestuur van de gehele VS.
Eenmaal met beide benen op de grond vertrokken we richting Capitool. Het Capitool is de plek waar de Senaat en het Huis van Vertegenwoordigers zitten, samen vormen zij het Congres. De Senaat bestaat uit honderd leden die direct worden gekozen, twee voor elke staat. De Senaat is gelijk aan de Eerste Kamer in Nederland, en stemt of wetten worden aangenomen of verworpen. Het Huis van Vertegenwoordigers bestaat uit 435 leden, verdeeld over de staten gebaseerd op inwonertal. Californië is met 53 leden het meest vertegenwoordigd. Het Huis is als de Tweede Kamer; wetten worden er ontworpen en voor goedkeuring naar de Senaat gestuurd. Uiteindelijk besluit de president (net als onze koningin) of de wet ook daadwerkelijk in uitvoering gebracht kan worden.

Er stonden echter allerlei hekken buiten, reed er overal politie rond en hingen er vlaggen halfstok. We kozen eieren voor ons geld en gingen naar de Bibliotheek van het Congres.

De rotunda van het Capitool is het hart van de stad. Links (noordelijk) hiervan ligt het Senaatsgebouw en aan de rechter (zuidelijke) zijde ligt het gebouw van het Huis.
De Library of Congress, het Thomas Jefferson gebouw
Het Library of Congress ligt in een gebouw uit 1894, vernoemd naar Thomas Jefferson. Tijdens de oorlog van 1812 werd het platgebrand bij het beleg van Washington in 1814. Na de oorlog bood Thomas Jefferson zijn uitgebreide collectie van ruim 6000 boeken aan. Helaas sneuvelde 2/3e in een tweede brand in 1854. Een groot deel van deze boeken is opnieuw gekocht of geschonken en hebben een speciale plek samen met de rest van de originele Jefferson-boeken. Naast dit gebouw zijn er nog twee gebouwen waarin nog meer boeken, banden, films etc. liggen. Het is de allergrootste mediacollectie ter wereld.

Woensdag 18 augustus

Op de derde dag van ons verblijf in Washington voelde Wiets zich erg moe (omdat ze ook al in twee jaar niet op vakantie was geweest kwam alle moeheid eruit) en bleef zij in het hotel en in het nabijgelegen park om te slapen en te lezen. Ik ging echter op een wandeltocht van zo'n 8 kilometer om alle dingen te bekijken die ik nog wou zien. Het regende dat het goot, maar ik kocht een paraplu van een slimme handelaar bij het metrostation voor de geeneens zo gekke prijs van vijf dollar.
Het plensde met bakken uit de lucht
Ik liep naar het National Air and Space Museum vol met pronkstukken uit ruim een eeuw vliegen. Zo hing de Spirit of St. Louis daar (het vliegtuig waarmee Charles Lindbergh de eerste tocht over de Atlantische oceaan maakte), evenals de capsule van de Apollo 11 (waarmee Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins als eerste naar de maan reisden). Ook de originele Wright Flyer, het allereerste gemotoriseerde vliegtuig (vliegtuig betekent hier een vliegmachine die zwaarder is dan lucht, dus in tegenstelling tot luchtballonen) dat in 1903 vloog was in dit museum aanwezig. Ik heb hiervan allemaal beeldmateriaal, maar ik heb slechts twee foto's die ik jullie niet kon onthouden.

Twee raketten, één zelfs 14 meter hoog.
Op bovenstaande foto zijn twee raketten te zien; beiden uit 1944. De voorste is een geheel Amerikaanse raket die werd ontwikkeld tijdens de Tweede Wereldoorlog en het meest geavanceerde dat de Amerikaanse wetenschappers wisten te bouwen. De raket erachter is een V2-raket van Nazi-Duitsland waarvan er maandelijks enkele honderden werden geproduceerd. Na de oorlog begon de ruimterace tussen de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten, waarbij beide landen de Duitse technologie gebruikten om hun eigen falende raketten te vervangen. Wernher von Braun, de Duitse wetenschapper die deze V2 heeft ontworpen, werd door de geallieerden gevangen en na vrijlating werkte hij mee aan het Apollo programma. De Saturnus V (vijf) raket, de allergrootste raket ooit gebouwd, is van zijn hand en bracht de eerste mensen naar de maan. De Saturnus V was in staat zoveel lading mee te nemen dat het onmogelijk was geweest om mensen op de maan te zetten zonder deze raket. Zijn ongekende kracht is de reden dat de Sovjet-Unie het nooit is gelukt om mensen naar de maan te sturen, omdat zij simpelweg geen vergelijkbare raket konden bouwen.

Vind de Fail!
Blijkbaar doet Luxemburg plots mee aan het ISS project. En Nederland is er mee gekapt. Je leert nog eens wat als je naar het museum gaat.

Hiervandaan was het verder vrijwel droog en ging ik op mijn lange wandeltocht. De eerste stop was het Jefferson Memorial, een monument gewijd aan de derde president van de VS en hoofdauteur van de Onafhankelijkheidsverklaring.
Het beeld van Thomas Jefferson kijkend naar het Washington Monument, omgeven door vier muren met citaten.

Hiervandaan liep ik verder naar het monument voor Franklin Delano Roosevelt, de 32e president van de VS die vier termijnen diende (1933-1945) waarbij hij twee maanden in zijn vierde termijn, vlak voor het einde van de Tweede Wereldoorlog, overleed waarop zijn opvolger (toenmalig vice-president Harry S Truman) besloot Japan te bombarderen met twee kernbommen.
Een controversieel beeld van FDR, zittend in zijn rolstoel (vanwege polio in zijn jeugd) bedekt met een regenjas van de mariniers.
Hiervandaan liep ik verder naar het Koreamonument. Tegen deze tijd begon het weer te regenen waardoor het monument nog meer gewicht meekreeg. Het stelt soldaten voor terwijl ze door een weiland ploegen in de stromende regen, met regenjassen aan. De Korea-oorlog vond plaats tussen 1950 en 1953 en werd gevochten tussen de NAVO aan de ene kant (waarbij Nederland voor het laatst meevocht in een oorlog, sindsdien nemen we deel aan vredesmissies) en de communisten (Sovjet-Unie, China en Noord-Korea) aan de ene kant. Uit angst voor een eeuwige oorlog is er een staakt het vuren afgekondigd en zijn de grenzen min of meer weer vastgesteld zoals ze waren voor de oorlog. Technisch gezien zijn Noord- en Zuid-Korea nog altijd in staat van oorlog met elkaar, omdat er nooit een vrede is gesloten.

Koreamonument
Vanaf dit punt liep ik door naar het Lincoln Memorial, een groots monument gewijd aan Abraham Lincoln, 16e president van 1861 tot zijn moord in 1865. Lincoln werd verkozen tot president in een tijd waarbij er een grote tegenstand was tussen het anti-slavernijbeleid in het noorden en de door slaven bewerkte plantages in het zuiden. De zuidelijke staten scheidden zich af tot de Confederale Staten van Amerika en begonnen de burgeroorlog. Onder Lincoln werden enkele impopulaire beslissingen genomen zoals dienstplicht om de oorlog te winnen. De zuiderlingen vochten fel en wouden de oorlog winnen door niet te verliezen. Zodra de verliezen voor het noorden onverkoopbaar werden, zo hoopten de zuiderlingen, zou het noorden vrede willen sluiten om een bankroet te voorkomen. Door Lincoln impopulaire doch effectieve beleid werd de burgeroorlog door het noorden gewonnen en kwamen de staten weer bij elkaar, vrij van slavernij. Enkele weken na de burgeroorlog was afgelopen werd Lincoln in Ford's Theater neergeschoten door de acteur en zuiderling John Wilkes Booth, die bij zijn daad "Sic Semper Tyrannis!" (zo vergaat het alle tirannen) riep. Lincoln overleed de volgende ochtend aan zijn verwondingen.

Een enorm beeld van Lincoln zittend in een stoel, kijkend naar het Washington Monument, herdenkt één van de bekendste en populairste presidenten uit de geschiedenis.

Donderdag 19 augustus

Vandaag begonnen we rustig met opstaan en gingen we met de metro en te voet door het weer stralende zonnetje naar de dierentuin. Deze dierentuin, aangesloten bij het Smithsonian Institution, is geheel gratis te bezoeken. Er waren veel verschillende diersoorten met mooie verblijven, maar er werd ook veel verbouwd. De olifanten kregen een nieuw verblijf, evenals de zeeleeuwen en zeehonden. De paden en andere bezienswaardigheden waren hierdoor afgesloten waardoor zo'n 20% van het park niet toegankelijk was. Helaas, maar het was eigenlijk toch te warm om echt alles te kunnen zien. Hieronder een paar foto's van het natuurschoon.

Een cheeta paradeerde langs het publiek, tot groot genoegen van de vele kinderen die in het park waren
Een klein konijnuiltje, die in Noord- en Zuid-Amerika voorkomt.
Deze leeuw vindt het veel te warm om wat uit voeren en ligt heerlijk te slapen in het zonnetje

Bij deze de samenvatting uit Washington D.C.! Ik wil jullie hartelijk bedanken voor het lezen van mijn blog en ik zie jullie graag weer terug in Nederland. Ik heb nog veel meer beeldmateriaal en verhalen te vertellen, dus jullie zijn nog niet van me af!

Groetjes, ook namens Wietske,


Jurgen

1 opmerking: