zondag 15 augustus 2010

Dagen 5 en 6 - Central Park en Downtown

We gingen te voet naar Central Park op een (eindelijk) koelere dag. Vanwege de regen die op deze donderdag viel was het ook vrijdag en zaterdag nog heerlijk koel en niet zo verschrikkelijk vochtig.

We begonnen bij Belvedere Castle, een 'folly', oftewel een gebouw wiens enige doel is om er mooi uit te zien. Tegenwoordig zit het meteorologische centrum van New York er gevestigd, dus als er in het weerbericht informatie uit New York komt, kun je er zeker van zijn dat het in Belvedere Castle, Central Park is gemeten.
Belvedere Castle, iets zuidelijk van het midden van het park
Hiervandaan startte een rondleiding door vrijwilligers door een select deel van het park. Zij vertelden ons over de aanleg van het park, de wisselende staat van het park door de jaren heen en hun vrijwilligerswerk. De stichting waarvoor zij werkten, de Central Park Conservancy, heeft het park sinds de jaren zeventig onderhouden, toen het park er erg slecht bij lag. Alles zat onder de graffiti, bomen waren dood, overal waren junkies, drugsdealers, verkrachters en struikrovers. De stad New York was in die tijd zo goed als bankroet en kon geen cent missen. Enkele vrijwilligers gingen daarom samen het park maar opknappen en nog altijd komt zo'n 85% van de jaarlijkse onderhoudskosten van 25 miljoen dollar uit giften. Uiteindelijk hebben Wietske en ik samen twaalf dollar gegeven.

Hier volgen enkele foto's van de dingen die we gezien hebben.
the Great Lawn, de gele plekken zijn honkbalveldjes
Eekhoorns, in het hart van een stad van 23 miljoen
Een Egyptische obelisk uit Alexandrië uit 1600 v. C. De krabben zijn een reconstructie van Romeinse steunkrabben die in de oudheid deze obelisk voor omvallen behoedden.
Bethesda Fountains, vernoemt naar de Bijbelse rivier waar een genezende engel verscheen. Vroeger was de vijver erachter een enorm reservoir waar het eerste schone drinkwater van New York in 1842 werd opgeslagen.
Onderweg terug kwam ik een straat tegen waardoor ik me weer helemaal thuis voelde: Amsterdam Avenue.


Amsterdam Ave
De vrijdag daarna vertrokken we eerst naar de Brooklyn Bridge, gebouwd tussen 1869 en 1883 verbond dit de stad New York met de stad Brooklyn. Uiteindelijk heeft deze brug ervoor gezorgd dat Brooklyn deel uit is gaan maken van de stad New York. De naam Brooklyn komt van het Nederlandse Breukelen. Er zijn meerdere punten in de stad die nog vrij Hollands aandoen; in Queens ligt Flushing (Vlissingen), in het noorden van Manhattan liggen Harlem (Haarlem) en New Utrecht, er is een Holland Tunnel, Canal Street ligt waar vroeger een gracht lag in de periode van Nieuw Amsterdam, gekruist door Bridge Street waar de brug over deze gracht vroeger lag. Broadway is een letterlijke vertaling van Breede Weg. Er zijn vast nog meer oude verwijzingen, maar deze heb ik in ieder geval allemaal gezien op bordjes e.d.
de Brooklyn Bridge, kijkend naar Brooklyn. Deze pyloon heet Manhattan Gate
Het vlechtwerk in de kabels is imposant. De toren aan de andere kant heet, weinig verrassend, Brooklyn Gate
We gingen langs bij de winkels op pier 17 en hebben heerlijk gegeten bij een Ierse pub/restaurant dat door zowel Alice als Simone werd aanbevolen. Hiervandaan gingen we in de richting van het World Trade Center terrein, waar we een informatiecentrum hebben bezocht. Waar vroeger de twee torens stonden komen nu twee gaten in de grond en aan de rand hiervan komen watervallen. Om dit monument komen vier gebouwen: World Trade Center 1 (ofwel de Freedom Tower) van 1776 voet ofwel 541 meter hoog (1776 is het jaar van de Onafhankelijkheidsverklaring), WTC 2 (officiëel Greenwich Street 200) van 387 m hoog, WTC 3 (Greenwich Street 175) van 352 m hoog en WTC 4 van 297 m hoog. Momenteel is het Empire State Building met 385 meter nog de hoogste, maar dat zal binnenkort dus veranderen.
Een maquette van de plannen. De vier torens (en twee 'lage' gebouwen) links en boven dit monument wordt het nieuwe WTC-complex.
v.l.n.r.: WTC 1, 2, 3 en 4
Er wordt al druk gebouwd aan WTC 1
We hebben nog met een schuin oog naar Wall Street gekeken. Wall Street stamt ook uit de Nederlandse tijd en was de locatie van een wal gebouwd om de indianen en Engelsen die vanuit het noorden van het woeste, moerasachtige berglandschap van Manhattan aanvielen tegen te houden.

Hierna vertrokken we naar het Skyscraper Museum, enig in zijn soort. Hier waren voorstellingen van de evolutie van Wall Street, de ontwikkeling van Sjanghai als centrum van de nieuwste generatie wolkenkrabbers, en een hele ontstaansgeschiedenis van het World Trade Center, inclusief de originele maquettes gemaakt in 1968 voor de aanvang van de bouw.
Een model van Midtown. Probeer de bekende gebouwen te vinden! Een hobbyist heeft elk gebouwd natuurgetrouw geschaafd uit blokjes balsahout.
Een minder groot maar niet minder indrukwekkend model van Downtown, inclusief WTC
's Avonds zijn we naar een voorstelling van de Nederlandse cabaratier Micha Wertheim geweest (die overigens geweldig grappig is, al is zijn humor soms bijzonder grof net als Hans Teeuwen) in het SoHo Playhouse op Vandam Street, vlakbij de Holland Tunnel.
Vandam street. Naar wie deze straat vernoemd is weet ik niet.
Dit is mijn laatste blog voordat ik vertrek naar Washington D.C. Ik ben zaterdag nog naar Rockefeller Center, St. Patricks Cathedral en Broadway geweest, maar dat zal ik vanuit D.C. bloggen, ervan uitgaande dat we daar ook internettoegang hebben. Mocht dat uiteindelijk blijken niet te kloppen, dan bedank ik jullie voor het lezen en zie ik jullie weer in Nederland.

Groetjes en bedankt voor het lezen, ook namens Wietske.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten